Epipremnum Marble Queen verzorgen

23 oktober 2023

Wat een heerlijke plant, zo mooi van kleur én een mooie snelle groeier. Ik vertel je in dit blogartikel alles over mijn Epipremnum Marble Queen. En dat het een koningin is, dat is zeker!

Hoe het begon

Een ongeworteld stekje van de Epipremnum Marble Queen plant ligt op tafel.

In mei 2021 kocht ik een stekjesbox bij De Stekfabriek. In deze stekjesbox zaten verschillende plantjes die ik zelf kon kiezen. Eén van de planten die ik koos was de Epipremnum Marble Queen waarvan ik één blad kreeg. Uiteraard met steel en luchtwortel. De stekjes die je koopt zijn nog ongeworteld, zodat je het hele proces zelf mee kunt maken. 

Ik zette het blad op water en toen was er niets meer te doen dan wachten tot de luchtwortel doorgroeide tot een echte wortel. Toen de wortel ongeveer 5-6 centimeter was, mocht ze in de grond. 

Toen ik in oktober ‘21 een fotoshoot had, stond deze Epipremnum te shinen!

Als je mij al langer volgt heb je haar stiekem al heel vaak voorbij zien komen. De foto waarop ik mij verstop achter deze prachtige plant is o.a. de voorkant van mijn Praktisch Handboek Kamerplantenverzorging.

Ze had inmiddels al een aantal bladeren, maar was nog een lange stengel. Nog niet een hele mooie volle plant. Dus besloot ik haar te stekken. Door een aantal bladeren – met steel én luchtwortel – af te knippen. Deze stekjes liet ik wortelen in water. Toen de wortels weer lang genoeg waren, plantte ik de nieuwe stekjes bij de bestaande plant. Zo werd ze in één keer een heel stuk voller. Zeker een tip als jij ook slechts een lange sliert hebt bij een plant.

Fast Forward naar 2023. Zoals je op de foto kunt zien, groeit ze heel lekker en steady verder. De verschillende kleuren op haar blad, de verschillende bladtekeningen, maken dat ze zo’n geweldige plant is.

Die bladtekening is ook waaraan je haar herkend. Het onderscheid tussen een ‘gewone’ Epipremnum (de meest voorkomende versie, die ook wel drakenklimop wordt genoemd) en deze Marble Queen, is dat de Marble Queen veel meer wit op haar blad heeft. Waar de meer voorkomende Epipremnum Aureum meer geel in het blad heeft. 

Een volgroeide Epipremnum Marble Queen die op een tafeltje staat.

Verzorging van de Epipremnum Marble Queen

Mijn Marble Queen staat op een lekker lichte plek. Niet de hele dag directe zon, maar op een plekje op het Westen waardoor ze aan het einde van de dag zon krijgt. 

Dit zonlicht zorgt ervoor dat de bladtekening mooi licht blijft. Zet je haar donkerder? Dan wordt haar blad ook donkerder.

Heb jij dus een Marble Queen die je te donker vindt worden? Verplaats haar eens naar een lichter plekje en kijk wat dit met het nieuwe blad doet.

Ik check mijn Marble Queen wekelijks met de watermeter. In de zomer 2 x per week.

Ze krijgt water als de meter in het rood staat. Ik hou haar dus altijd licht vochtig. Ben je een keer te laat?

Geen nood, het zal niet direct slecht met haar gaan! Haar blad kan wat slap aanvoelen en omkrullen, maar met een goede dosis water is dit zo opgelost!

De Marble Queen staat in een luchtige mix van wormencompost en kokosvezels met perliet. Dit is mijn basismix en daar is ze heel gelukkig in!

Heel eerlijk; ze is inmiddels wel toe aan een verpotbeurt. Dat staat op de planning voor het voorjaar van ‘24 weer.

Deze mooie hangplant kan ook heel goed klimmen. Ik koos ervoor om haar te laten hangen omdat dat bij ons mooier staat.

Maar geef haar gerust een mosstok of iets anders, daar wordt ze zeker gelukkig van!

Heel veel plezier met jouw Marble Queen!

 

Ps. deze Marble Queen wordt weleens gezien als een kleine versie van de Monstera Variegata, maar is dat zeker niet!

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close