5 redenen om geen voeding te geven aan je kamerplant

7 november 2023
Twee flessen voeding voor je kamerplant en een hygrometer op een tafel met kamerplanten.

Ik zie het je denken; wat? Geeft Yvette nu het advies om geen voeding te geven aan je kamerplant?

Ja zeker!! 

Voeding geven aan je kamerplant is essentieel, maar niet in de winter. Dan moet je er juist ver van weg blijven. Voordat ik je uitleg waarom je geen voeding geeft aan je kamerplanten in de winter, leg ik je eerst iets meer uit over waarom voeding essentieel is.

Voeding geven aan je kamerplant

Het grootste verschil tussen de planten die jij in huis hebt staan, en de planten die buiten staan is het verkrijgen van voeding. In de natuur krijgen de planten op een natuurlijke manier voeding. Dit krijgen ze o.a. via bladeren die afsterven en op de grond belanden (compost). Ook de natuurlijke biosfeer met beestjes, insecten, etc. zorgt ervoor dat jouw tropische kamerplant in haar natuurlijke habitat van voldoende voeding wordt voorzien om mooi te groeien.

Als we diezelfde plant vervolgens in een pot steken en in onze woonkamer zetten, is er opeens geen sprake meer van natuurlijke voeding.

Maar toch heeft je kamerplant het nodig om goed te kunnen blijven groeien. Daarom zie je vaak dat aan standaard kamerplantenpotgrond kleine balletjes toegevoegd zijn (geel of groen van kleur). Hier zit voeding in, om zo toch te voldoen aan de wensen van je kamerplant.

Zelf ben ik geen fan van standaard kamerplantenpotgrond maar mix ik het graag zelf. Ik zorg ervoor dat ik altijd wormencompost (super voedzaam) als basis gebruik. Daarnaast voeg ik vloeibare voeding van Botanopia toe aan het gietwater tijdens het voorjaar, de zomer en het najaar.

Door vloeibare voeding toe te voegen aan je gietwater kies je zelf de dosering van de voeding en wanneer je dit wel of niet geeft aan jouw kamerplanten.

5 redenen om geen voeding te geven aan je kamerplant

En nu waar het hier over gaat. Waarom en wanneer je geen voeding geeft aan je kamerplant.

En ik hoor direct wat bezwaren;

  • het is toch in de winter ook warm in huis met de verwarming aan?
  • er is toch nog gewoon licht wat van buiten naar binnen valt?
  • voeding kan toch geen kwaad?

Daar ben ik het dus allemaal niet mee eens. Daar zijn een aantal redenen voor:

  1. De dagen zijn in de winter echt veel korter dus er zijn minder lichturen. Dit heeft effect op de energie opname die jouw kamerplant kan doen.
  2. Het licht wat binnenvalt is minder sterk. Het is dus niet alleen minder in kwantiteit, het is ook minder fel; de kwaliteit is lager.
  3. De verwarming staat aan dus de luchtvochtigheid is lager en dit is zeker voor je meer tropische planten geen fijne situatie om te moeten groeien en de toegediende energie kwijt te moeten kunnen.
  4. Je plant heeft net een heel groeiseizoen achter de rug en stelt een pauze even op prijs. Net als wij dat hebben na een drukke periode (je zou bijna denken dat zo’n plant ook leeft!)
  5. Voeding blijven geven, zorgt voor een forcering van groei wat weer lijdt tot rare groei van stengels/bladeren.

En nog een bonus; de verwarming staat weliswaar overdag vaak aan; maar staat hij ook aan als je niet thuis bent? Of in de nacht? Wat is het temperatuurverschil in je huis tussen weekend- en werkdagen of tussen dag en nacht?

Allemaal dus hele goede redenen om je kamerplant in de winter niet meer van voeding te voorzien. Dit betekent niet dat je niet voor ze blijft zorgen; juist nu kunnen ze af een toe een extra stofbeurt goed gebruiken. Blijf je kamerplanten checken op beestjes zoals spint of trips. En hou zeker in de gaten of er niet plotseling kleine zwarte vliegjes in je huis aangekomen zijn.

Voedingsschema

Ga niet plotseling over van voeding in de herfst naar plotseling geen voeding meer in de winter. Bouw dit af. Als je globaal naar een jaar kijkt, kun je dit zo aanpakken:

Januari - Maart

Laat je kamerplanten in winterrust. Het is niet nodig om in deze periode voeding bij te geven. Laat ze rustig genieten van de winterse omgeving zodat ze zich kunnen voorbereiden op het groei seizoen.

April - Juni

De zon laat zich steeds meer zien, je kamerplanten zullen gaan starten met groeien. Dit is ook hét moment om te starten met het bijgeven van voeding. Doe dit bijvoorbeeld om de gietbeurt of eens in de drie gietbeurten. Gebruik een saté prikker om bij te houden welke planten voeding hebben gehad.

Juli - Augustus

Het zomerseizoen is volop bezig. Je kamerplanten laten wekelijks nieuwe groei zien, stimuleer dit door iedere gietbeurt voeding bij te geven. Je zult echt verschil zien tussen een jaar waarin je geen voeding geeft en een jaar waarin je dit wel doet.

September - December

Het groeiseizoen eindigt hier voor je kamerplanten. De dagen worden korter, de zon minder fel. Bouw dus weer af (van iedere gietbeurt naar om de gietbeurt naar eens in de drie – vier gietbeurten). Rond half oktober stop je helemaal met voeding geven, maar pas dit aan naar je eigen schema. Laat je kamerplanten naar hun winterrust overgaan.

Mijn favoriete product

Plantenvoeding van Botanopia.

Na verschillende soorten uitgeprobeerd te hebben, ben ik helemaal fan van de biologische voeding van Botanopia. 

Ze bieden een grote en een kleine fles aan. De grote fles (met pompje!) is ideaal voor je gieter. De kleine (met pipet) gebruik ik voor stekjes.

Disclaimer: Mocht je via bovenstaande knoppen iets kopen, kan het zijn dat ik hier een kleine vergoeding voor ontvang. Voor jou is de prijs uiteraard hetzelfde.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close