Hoe moet je jouw kamerplanten verzorgen?

6 december 2022
Hoe moet je jouw kamerplanten verzorgen?

Dé grote vraag die jij jezelf stelt op het moment dat je wat kamerplanten in huis haalt; hoe moet ik mijn kamerplanten verzorgen? Misschien begint het wel met een cadeau, een mooie plant als housewarming gift. Je merkt al snel dat je heel blij wordt van die kamerplanten, maar je weet niet goed wat je nodig hebt voor een goede verzorging of waar je op moet letten. Daar ga ik je bij helpen!

In dit artikel vertel ik je kort welke tools ik gebruik bij het verzorgen van mijn kamerplanten en ik geef je een paar tips waarmee jij gegarandeerd mooie planten laat groeien!

Wat heb je nodig voor het verzorgen van jouw kamerplanten?

Wat heb je nu écht nodig? Eigenlijk niet heel veel. Ik geef je een kleine opsomming:

 • Een plant
  Toch wel handig om mee te starten ;-). 
 • Een gieter
  Dan geef je je planten makkelijk water.
 • Een kweekpot en/of een sierpot om je plant in te zetten.
  Of je nu kiest voor een kweekpot in je sierpot of rechtstreeks in de sierpot; beiden kunnen. Wees je er wel bewust van dat je anders omgaat met water geven.
 • Een watermeter
  Wat mij betreft écht een essentiële tool die ik iedereen blijf aanraden. De watermeter steek je in de grond en die meet voor jou of de grond nat is op de plek waar de wortels zitten; dus waar het er toe doet. Het zorgt er voor dat je minder snel planten ‘verzuipt’. Lees alles over het gebruik van een watermeter.
 • Een luchtige grondmix
  Een kwalitatieve grondmix die lekker luchtig is helpt je planten sneller en makkelijker te laten wortelen en voorkomt schimmel. Ik mix mijn grond altijd zelf, en koop de substraten daarvoor bij Sybotanica.
 • Wat liefde, aandacht & geduld! 
  Misschien wel het allerbelangrijkste wat je nodig hebt, liefde voor je planten, aandacht en zeker ook geduld. Een plant groeit niet in een dag 10 centimeter, dus geef het tijd!

De basistips van Pucks Planten voor het verzorgen van jouw kamerplanten:

Om goed te starten met het verzorgen van je kamerplanten heb ik een aantal basis tips voor je. Als je deze volgt, kan het eigenlijk niet mis gaan. Ik som ze voor je op!

 1. Check je planten wekelijks
  En nee, met checken bedoel ik niet water geven. Dat zijn écht twee verschillende dingen. Met checken van je kamerplanten bedoel ik:
  – Kijk met de watermeter of de grondmix droog genoeg is om water te geven, als je plant water nodig heeft; geef dit dan royaal. 
  – Veeg met een poetsdoek het stof van de bladeren.
  – Check direct de bladeren op sporen van een plaag. Zie je vlekjes? Pak dan ‘s avonds als het wat donkerder is de zaklamp van je telefoon erbij en schijn hiermee op en onder ieder blad. Zo ben je er snel bij als je een plaag hebt.
 2. Maak een schets van je huis voordat je planten neerzet
  Door met een schets te kijken waar welke zon je huis binnenkomt, kun je jouw planten sneller op de goede plek zetten. Want op de goede plek zal jouw plant het goed doen, staat hij te donker of te licht? Dan zul je dit snel terugzien in de groei van je plant. Het maken van een schets zorgt ervoor dat je even de tijd neemt om goed te kijken en helpt je op de langere termijn om steeds de goede plant op de goede plek te zetten.
 3. Voordat je een nieuwe plant koopt, kies je eerst een plek
  Juist de plek waar jouw kamerplant staat, de standplaats, gaat ervoor zorgen dat jouw plant goed of slecht groeit. 
 4. Verander niets drastisch
  Je plant is een levend organisme. Zoals wij het niet goed doen op enorme veranderingen, zo doen je kamerplanten dat ook niet. Twijfel je dus over de plek? Verzet hem dan gerust, maar laat je plant daar wel een tijdje staan voordat je hem weer ergens anders neerzet. Je plant moet wennen aan de nieuwe plek én bijkomen van de verandering.
 5. Accepteer dat het niet altijd perfect gaat
  Je kamerplant wordt gekweekt onder de meest ideale omstandigheden, om hem zo mooi mogelijk te laten zijn. Want dat is het moment waarop jij de plant koopt, toch? Als hij mooi vier omhoog staat, vol en groen is. Maar besef dat jouw woonkamer of slaapkamer niet dezelfde ideale omstandigheden heeft als een kwekerskas. Je plant zal dus op zijn eigen manier gaan groeien en dat zal niet zo perfect zijn als je soms op plaatjes ziet of in het tuincentrum. Dat is normaal en maakt jouw plant juist uniek!
 6. En de belangrijkste; GENIET!
  Geniet van je prachtige kamerplanten, hoe meer aandacht je voor je planten hebt, hoe beter het met ze zal gaan. Dus klets gerust tegen ze, zet ze gezellig bij elkaar, maak een feestje van je Urban Jungle!

 

Je kamerplanten in de herfst verzorgen vraagt nog wat extra aandacht van je. Lees de extra tips in het aparte artikel.

Meer tips of een vraag?

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen, wil je meer tips lezen of weten hoe mijn planten erbij staan? Volg mij dan op Instagram. Mijn DM staat daar ook altijd open voor je vragen!

Wil je online meer leren over je kamerplanten? Kijk dan eens of de Online Cursus Kamerplanten bij jou past. Of lees meer over de specifieke verzorging van bijvoorbeeld de Epipremnum Marble Queen of de Monstera Variegata.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close