Anthurium Clarinervium vermeerderen

17 oktober 2023

Planten stekken en vermeerderen? I love it! Maar deze Anthurium Clarinervium is niet de makkelijkste.

Vermeerderen doe je namelijk het beste via besjes. Deze plant krijgt bloemen en met die bloemen kan ze zichzelf bestuiven. Je kunt de plant ook een handje helpen door zelf het stuifmeel te verzamelen van de bloem en dit op het juiste moment weer op de bloem te smeren. Maar soms heb je geluk – zoals ik had – en doet de plant dat helemaal zelf.

Ik neem je mee in de stappen na de bestuiving.

Stap 1: Besjes van de Anthurium plukken

Als de plant haarzelf bestoven heeft, zie je als eerste dat de bloem dikker wordt.  Je ziet dit op de afbeeldingen hieronder. Bij die van 29 april zie je goed dat de bloem er eigenlijk heel vreemd uit ziet, dat is omdat de besjes langzaam groeien.

Ze zijn daar nog groen, dat betekent dat ze nog niet klaar zijn om geoogst te worden. Het is een kwestie van wachten tot de besjes oranje worden. Op de foto’s zie je dat dit een flinke tijd duurt. De eerste foto is van 29 april, de foto waarop ik de oranje besjes zachtjes los pulk (vooral niet trekken!) is van 16 augustus. Het duurt dus meer dan 4 maanden van het moment van bestuiven tot het daadwerkelijk oogsten van de besjes. 

Aan het einde gaat het heel snel. Je ziet op de foto van 13 augustus dat er al heel wat besjes oranje zijn, maar nog niet allemaal. Op 16 september zijn er al veel meer besjes oranje en zijn ze ook los te halen. Dit doe je altijd voorzichtig. Geeft een besje niet makkelijk mee? Dan laat je die nog even zitten.

Stap 2: De zaadjes klaarmaken

Als je de besjes geoogst hebt, is het tijd om ze te pellen. De besjes zelf enkel de houder van het Anthurium zaadje. Om het zaadje te kunnen planten, pel je ieder besje voorzichtig.

Neem daarna nog even met een keukenpapier de laatste restanten van het besje van het zaadje af. Dit zorgt ervoor dat je zaadje zo schoon mogelijk is.

Om ervoor te zorgen dat de zaadjes écht klaar zijn om geplant te worden, doe je ze een dag of 2 in afgekoeld gekookt water. Dit zorgt ervoor dat er geen bacteriën in het water zitten en de zaadjes kunnen nu optimaal water opnemen.

Stap 3: Tijd om te ontkiemen!

Als de zaadjes een dag of twee in water hebben gelegen, is het tijd om ze echt te planten.

Ik doe dit graag in spagnum mos, bijvoorbeeld het spagnum mos van Sybotanica. Dit mos houdt goed het vocht vast, waardoor je niet iedere dag hoeft te checken of het nog goed gaat met je nieuwe Anthurium Clarinervium baby’s.

Maak het mos voor gebruik goed vochtig. Leg het daarna bijvoorbeeld in een oud tomaten- of yoghurt bakje. Het hoeft niet speciaal te zijn, een oud plastic bakje werkt echt heel erg goed (en dan heb je nog eens wat aan die plastic verpakkingen!). Span vervolgens doorzichtig plastic folie over het bakje en prik daar wat gaatjes in. Dit creëert een mini kasje waarin jouw zaadjes optimaal kunnen groeien. 

Langzaam zul je zien dat de zaadjes ontkiemen en beginnen te groeien. Aan het begin is dat soms wat lastig te zien, maar geloof mij – de plantjes komen vanzelf boven!

Blijf tussendoor goed in de gaten houden of het mos nog vochtig genoeg is. Is het aan het uitdrogen? Spray het mos dan nat met je plantenspuit of hou het bakje kort onder de kraan. Let er bij een hergebruikt bakje ook even op of er gaatjes in de onderkant zitten. Dit kan ervoor zorgen dat het water sneller verdwijnt en/of een vlek achter laten op je tafel. Zet het bakje dan op een schoteltje.

Stap 4: Wachten, wachten, wachten

Nu komt het lastigste, je moet wachten, wachten, wachten.

Het ontkiemen duurt vaak al een maand. Daarna is het wachten tot de plantjes verder gaan groeien. Ook dat kan zo weer 1 – 2 maanden duren. Dan pas zie je de echte eerste plantjes verschijnen. En die hebben natuurlijk nog lang niet zulke mooie grote bladeren als de volwassen plant. 

Als de plantjes wat groter worden, kun je het plastic folie eraf halen. Zo kunnen je baby plantjes ook wennen aan de normale omstandigheden en luchtvochtigheid in je huis. Blijf ze wel lekker besproeien zodat de luchtvochtigheid goed blijft. 

Als ze zo groot zijn dat je ze wil verpotten naar een eigen potje, laat het mos dan lekker om de wortels zitten. Dit kan geen kwaad en maakt het verpotten een stukje makkelijker.

Geniet van je nieuwe mooie plant!

Close up van een baby Anthurium plantje, ontkiemd door Yvette van Pucks Planten.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close