Monstera Variegata verzorgen

8 september 2023
Monstera Variegata als baby in 2021 en als volwassen plant in 2023.

In slechts 2 jaar…

Schoot mijn kleine baby de lucht in 😍. 2 jaar geleden kreeg ik mijn Monstera Variegata als cadeautje voor mijn verjaardag van Fons.

Ik wilde zoooooo graag een mooie Variegata. Ik was dus ook mega mega blij toen ik haar in handen had.

Ze was nog maar klein en had slechts 2 bladeren. Je kon goed zien dat ze vanuit een klein stekje was gegroeid. Ze was ontzettend mooi, maar mocht natuurlijk nog wel behoorlijk groeien!

Nu, een kleine 2 jaar later, heeft ze al 9 bladeren en een 10e is op komst! Haar babybladeren zijn inmiddels gestorven helaas. Ook heeft ze maar liefst 2 tripsplagen in m’n huis overleefd (zie je gelukkig niets van!).

Ieder blad wat uitrolt is nog mooier dan het andere. Al met al is dit misschien wel mijn meest favoriete plant!

Mijn Monstera Variegata staat ongeveer een meter van onze openslaande deuren op het westen. Iedere dag krijgt ze dus een goede dosis zon. Is het hoogzomer? Dan doe ik overdag de plissé gordijnen dicht, zodat ze niet verbrand.

Door haar toch een goede dosis licht te geven, blijft ze haar mooie lichte bladkleuring houden. Zie je bij jouw Monstera Variegata dat het blad vooral groen wordt? Snoei haar dan terug en zet haar op een lichtere plek.

De Monstera Variegata is een jungle plant. Dit betekent dat ze wel van een slokje water houdt. Ik check haar daarom wekelijks, in de zomer zelfs twee keer per week. Altijd met de watermeter.

Ze krijgt water als de watermeter op 3 of 4 staat. Ze valt dus nooit helemaal droog. Voeding krijgt ze vanaf het voorjaar en bouw ik op in de zomer. In het najaar bouw ik het af en in de winter krijgt ze geen voeding.

De luchtbevochtiger staat zo’n beetje naast haar, zodat ze altijd in een luchtvochtigheid van boven de 60% staat. In de zomer is het zelfs 80 – 90%.

Om de Monstera Variegata makkelijk te helpen wortelen staat ze in een luchtige mix met een goede dosis perliet. Zo hebben haar wortels alle ruimte om te groeien. O en luchtwortels? Die probeer ik terug in de pot te steken. Zo kan ze extra voeding opnemen en lekker verder groeien!

Twijfel je over een goede mix voor je Monstera Variegata? Check de kant en klare Aroid mix van Sybotanica dan even, die kun je zo gebruiken!

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close