Verpotten in de winter; doen of niet doen?

11 november 2023
De handen van plantendokter Yvette Smit met daarin hydrokorrels, wormencompost en perliet.

Yvet, kan ik mijn kamerplant verpotten in de winter?

Het is misschien wel één van de meest gestelde vragen die ik krijg via mijn Instagram account (waar de DM altijd open staat!). En ik begrijp die vraag goed. Je leest zo vaak dat je nu absoluut niet meer kan of mag verpotten. Maar natuurlijk is dat geen harde regel.

Wat is het beste moment om je kamerplant te verpotten?

Het allerbeste moment om je kamerplant te verpotten, is het voorjaar – de lente.

Dat heeft een aantal redenen:

  1. De omstandigheden voor je kamerplant zijn in het voorjaar optimaal. De dagen worden langer, er komen meer zonuren en de intensiteit van die zonuren wordt hoger. Dit betekent dat jouw kamerplant alle energie krijgt om te gaan groeien.
  2. Verpotten van je plant kan een heftige ingreep zijn. Zo kunnen wortels beschadigen of zelfs afbreken, dat is niet heel erg; zolang je plant maar ruimte krijgt om daar van te herstellen. Dat kan in de lente juist heel goed omdat de groeiomstandigheden goed zijn.
  3. De temperatuur buiten loopt op, dit betekent dat de verwarming binnen weer uit gaat. De luchtvochtigheid herstelt in je woonkamer en daar wordt je plant een stuk blijer van. Ook schommelt de temperatuur niet meer tussen dag/nacht en werkdag/weekenddag.

De lente is dus het beste moment om te verpotten. Maar wat als jouw kamerplant aftakelt in de herfst of de winter? Of als ze juist zo hard groeit dat haar pot te klein wordt? Dan adviseer ik je om toch ‘gewoon’ te verpotten in de winter of de herfst.

Waar let je op bij het verpotten?

Omdat de omstandigheden niet ideaal zijn, zijn er een aantal dingen waar je extra op mag letten bij het verpotten in de winter.

  1. Verpot het liefst in de ochtend, zodat je kamerplant de rest van de dag kan bijkomen.
  2. Gebruik een voedzame grondmix, zodat je kamerplant direct nieuwe voeding krijgt en dit kan gebruiken om te herstellen (indien nodig).
  3. Kies voor een pot die niet heel veel groter is dan de bestaande pot.
  4. Haal geen aarde rondom de wortels weg, laat ze met rust (tenzij het nodig is omdat de kwaliteit van de potgrond echt te laag is). Zet de kamerplant simpelweg in de grotere pot en vul rondom de aarde aan.
  5. Hou de plant extra goed in de gaten; gaan de bladeren slap hangen of wordt het blad geel? Onderneem dan direct actie en pas de omstandigheden waarin de plant staat aan.

Omdat je de kamerplant tussentijds verpot, maar niet helemaal voorziet van nieuwe grond, kun je deze het beste op je lijstje zetten om het volgende voorjaar alsnog te verpotten. Dan doe je dit wel volledig waarbij je de wortels vrijmaakt en nieuwe voedzame grond toevoegt.

Meer leren over verpotten met praktische video's?

Dan is de online kamerplantencursus iets voor jou. In deze cursus neem ik je online mee tijdens 5 verschillende modules. Hierin leer ik je alles over het verpotten van je kamerplanten, het geven van water, het oplossen van plagen zoals trips en spint en hoe je nooit meer de verkeerde plek kiest voor je kamerplant.

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close