Neemolie voor je kamerplant

2 oktober 2023

Neemolie is een onmisbaar product als je goed voor je kamerplanten wil zorgen. Dat komt omdat het een aantal hele fijne eigenschappen heeft:

  1. De olie zorgt ervoor dat de bladeren van je kamerplant mooi gaan glanzen.
  2. Door neemolie op je plant te spuiten en deze met een doekje af te nemen, veeg je het stof van je planten en wordt je plant gelukkiger.
  3. Het laat een beschermend laagje achter waardoor plagen zoals trips, spint, bladluis, wolluis en dopluis zich minder snel zullen settelen op je kamerplant.

Neemolie gebruiken op je plant

Nu je weet wat de voordelen zijn, komt er een korte gebruiksaanwijzing.

Neemolie gebruik je door de gemixte olie op het blad van je kamerplant te sprayen en vervolgens het blad schoon te maken. Je kunt het blad ook inspuiten en het zo laten zitten. Zorg er dan wel voor dat je van wat verder weg spuit. Dit zorgt ervoor dat je een niet te dikke laag op je blad laat liggen. Daarnaast voorkomt het ook dat de olie van het blad afdruipt en op je vloer of tafel terecht komt.

Neemolie is niet schadelijk voor je gezondheid, voor je planten, voor je kinderen of voor je huisdieren. Dat is een extra fijne reden om neemolie te gebruiken op je kamerplanten.

Verschillende soorten neemolie

Als je op bol.com kijkt, zijn er meer dan 90 resultaten. Allemaal verschillende soorten neemolie die je kunt gebruiken voor je kamerplanten. De prijzen variëren flink én de geur ook.

Want dat neemolie een sterk geurtje heeft is belangrijk om te weten. Ik heb in mijn planten avontuur heel wat verschillende soorten uitgeprobeerd. Sommigen werkten prima, anderen waren zo sterk van geur dat ik er misselijk van werd!

En nog een nadeel; veel neemolie die verkocht wordt, is nog niet gemixt met zeep. En nu denk je misschien; dat maakt toch niet uit? Zeker wel! Neemolie is (de naam zegt het al) een olie. En olie en water mixen niet zomaar. Dus voeg jij pure neemolie toe aan je plantenspuit, dan zal dit op het water blijven liggen en niet mengen.

Maar dat wil je natuurlijk wel, anders krijg je niet het gewenste effect. Daarnaast blijft de geur hierdoor extra sterk.

Kies jij voor een ongemixte olie? Dan moet je deze dus eerst zelf nog mengen met een zeep. Groene zeep, dreft, het kan allemaal. Kies wel voor een vloeibare variant. Anders blijf je bezig!

In mijn zoektocht naar een fijne versie, kwam ik uit bij de producten van Botanopia. De neemolie die zij verkopen is al voor gemixt en kan dus direct gebruikt worden. Je hoeft het alleen nog maar (1:100) te mengen met water in je plantenspuit. Je kunt het vrij lang bewaren. Zet de plantenspuit daarvoor op een donkere plek, zodat er geen licht bij komt. 

Zelf heb ik 2 plantenspuiten standaard staan, één met neemolie gemixt en één met enkel water. Zo kan ik het sproeien van mijn kamerplanten afwisselen. Soms dus met neemolie, soms met alleen water.

Neemolie op je kamerplanten spuiten doe je niet vaker dan 1 x in de maand. Doe je het vaker? Dan kan het ervoor zorgen dat de huidmondjes van je bladeren dichtslibben. Dat zorgt er vervolgens voor dat je kamerplant niet voldoende zuurstof op kan nemen. Probeer het dus niet te vaak te gebruiken, maar maak er bijvoorbeeld een vast moment van op de laatste zondag van de maand.

Mijn favoriete producten:

Neemolie is een natuurlijke olie. Het is een olie die wat sterk ruikt, maar verdund is het heel oké. Kies altijd voor een olie met emulgator om het voor jezelf makkelijk te maken.

De mooie amberkleur zorgt ervoor dat je precies ziet hoeveel water er nog in zit. De amberkleur zorgt er – net als bij bier – voor dat de gemixte neemolie langer goed blijft.

Handschoenen om je kamerplanten mee schoon te maken.

Je planten afstoffen is een heerlijk zen klusje. En dat is het nog véél meer als je deze fijne zachte handschoenen gebruikt van Botanopia.

Je stoft de boven- en de onderkant van je plant namelijk makkelijk in één keer af. Wat wil je nog meer?

PS. de beelden die je bovenaan dit artikel zien, komen uit mijn Online Kamerplantencursus. Een cursus waarin jij alles leert over het verzorgen van je kamerplanten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close