Vliegjes in je plant

17 mei 2022
Yvette geeft water aan een plant

Laatst had ik een superleuk 1-op-1 kamerplantenconsult. We bespraken alle planten en ik checkte de planten op plagen, wortelrot en of ze verpot moesten worden. Eén van haar vragen was: “Hoe kan het toch dat ik in de winter zoveel fruitvliegjes in huis heb?”. Die vraag begrijp ik als ervaren plantenmama als geen ander. Als je wat planten in huis hebt, kan het antwoord zomaar zijn dat je geen fruitvliegjes maar rouwvliegjes in huis hebt!

Misschien loop jij hier ook wel tegen aan en vraag ook jij je af, wat een rouwvlieg is en hoe je deze rouwvliegen kunt bestrijden? Ik vertel het je graag.

Wat is een rouwmug/rouwvlieg?

Het eerste wat je moet weten, is dat er verschillende namen gebruikt worden voor hetzelfde beestje. Alle keren gaat het om een klein zwart vliegje, iets kleiner dan een fruitvliegje. Hiermee heb je ook gelijk de twee kenmerken waarmee je kunt herkennen dat het om een varenrouwmug/rouwmug/ rouwvlieg/fungus gnat gaat. Overigens hou ik het vanaf hier op rouwvlieg, anders wordt dit wel een heel lang verhaal!

Een rouwvlieg is zwart waar een fruitvlieg meer bruin is. De fruitvlieg is wat dikker en iets groter dan een rouwvlieg. Hieronder zie je de betreffende beestjes, sterk ingezoomd natuurlijk!

rouwvlieg fruitvlieg rouwvarenmug rouwmug

Een fruitvlieg is vooral gek op je rijpe fruit. Maar hij is ook gek op alcohol en azijn. Je vindt deze dus het meeste terug in de keuken.

Een rouwvlieg is zelf niet zo schadelijk voor je plant, hij is vooral irritant als je het mij vraagt. Ze vliegen graag in je buurt en het liefst in je gezicht! De larven van de rouwvlieg zijn een ander verhaal. Een mama rouwvlieg legt ongeveer 200 – 300 larven per keer, het liefst in jouw natte potgrond. Die larven eten de wortels van je plant op. Het gevolg? Een slecht groeiende plant of nog erger; een dode plant! Super zonde toch? 

Rouwvliegen nestelen zich graag in natte potgrond. Je ziet deze vliegen dus ook snel terug als je meer jungle-achtige planten hebt zoals Alocasia’s of Calathea’s die het fijn vinden om altijd ietsje vochtig te blijven. Maar ze komen ook zeker in andere planten terug, vaak heb je die planten dan te veel water gegeven.

Maar hoe bestrijd je ze dan?

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag. Je kunt rouwvliegen op verschillende manieren bestrijden. Ik leg je uit hoe ik het doe.

Ik gebruik twee manieren, één voor de volwassen vliegen en één voor de larven.

Voor de volwassen vliegen gebruik ik gele vangplaten die ik ophang in de buurt van de planten waar de rouwvliegen zitten. De vliegen plakken hier vanzelf tegenaan waardoor ze niet meer de mogelijkheid hebben om zich voort te planten. Niet het mooiste gezicht maar wel heel effectief. Je kunt ook kleinere vangplaten in de potgrond steken van planten die er veel last van hebben, ook vliegjes van omringende planten zullen daar tegenaan plakken.

Voor de larven gebruik ik aaltjes (nematoden in het Nederlands of nematodes in het Engels). Aaltjes zijn kleine wormpjes die de larven van rouwvliegen op eten. Ze zijn tussen de 0,3 en 1 mm lang en je kunt ze dus niet met het blote oog zien. Ik begrijp dat het een beetje ‘vies’ klinkt om deze wormpjes in huis te nemen, maar geloof mij: ze helpen écht! De aaltjes blijven in de porgrond en zijn niet schadelijk voor mensen of dieren. Dus je kunt ze er prima bij hebben.

De aaltjes worden per post bezorgd en komen in een zakje met poeder. Dat poeder mix je met water in je gieter. Vervolgens geef je al je planten – ook diegene waar je nu nog geen vliegen ziet – water. Let dus wel op dat je niet weer te veel geeft hè ;-). 

De aaltjes eten langzaam de larven op, door deze op te eten vermenigvuldigen ze zich. Als er geen larven meer zijn om op te eten, is er geen voedingsbron meer voor de aaltjes en zullen zij dus ook afsterven. Ze blijven dus niet eeuwig in je potgrond leven én ze kunnen je plant niet beschadigen!

Ik bestel mijn aaltjes en gele vangplaten bij Biogroei.nl. Ik heb hieronder twee knoppen toegevoegd, die brengen je naar de site van Biogroei waar je ze kunt bestellen.

En hoe voorkom ik ze?

Ook dit is een hele begrijpelijke vraag. Je voorkomt de rouwvlieg vooral door niet te veel water te geven. Maar heel eerlijk, ik geloof dat beestjes er toch ook een beetje bij horen. Zeker als je veel planten hebt. Ik heb ongeveer 1 – 2 keer per jaar een plaag rouwvliegen, dan ga ik aan de slag met bovenstaande stappen en binnen een week zijn ze weer weg. Bij mij komt de plaag vooral omdat ik vrij veel jungle planten heb die nu eenmaal van wat nattere grond houden. Liever af en toe een klein plaagje zwarte vliegjes dan een uitgedroogde plant!

Toch niet de plaag waar je last van hebt?

Kijk dan eens verder bij mijn andere blog berichten. Ik vertel je daar onder andere over Spint op je kamerplanten.

 

Fijn dat je mijn blog helemaal gelezen hebt, je weet nu alles over rouwvliegen bestrijden. Heb je toch nog vragen over een plaag bij jou thuis of over mijn ervaringen? Neem gerust contact met mij op! Wil je meer tips over je planten en de verzorging daarvan? Kijk verder op mijn website of volg mij op Instagram.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close