Trips bestrijden op je kamerplant

Trips op Monstera

Misschien wel één van de meest vervelende plagen die je op je kamerplanten tegen kunt komen; trips!

Maar wat zijn het en hoe kom je er van af? Ik leg het je uit zodat we samen deze trips bestrijden!

Wat zijn trips?

Trips zijn kleine, beestjes die zich graag aan de onderkant van je plant nestelen of over de bovenkant van je plant lopen. De volwassen trips zijn vaak zwart en langwerpig. Ze zijn slechts een paar millimeter groot en dat maakt ze soms lastig te ontdekken. Hieronder zie je foto’s van volwassen trips. De larven van de trips zijn vaak wat geel van kleur, die zie je hierboven op de foto. Ook hieronder zie je een foto van een sterk ingezoomd blad, met daarop de larven.

Het lastige aan trips, is dat de volwassen trips kan vliegen. Dit zorgt ervoor dat de plaag zich al snel verspreid door je hele huis. Het is dus zeker een plaag om goed alert op te zijn.

Hoe herken je trips schade?

Het eerste wat opvalt bij schade van trips, is dat het blad verkleurt. Wordt je mooie groene Monstera blad wat bruin, krijgt hij vlekken? Of zie je wat zilverkleurige vlekken op je Calathea? Check dan alle bladeren goed. Zowel de bovenkant van het blad als de onderkant. Kijk of je de plaag kunt ontdekken. Dit lukt soms niet met het blote oog. Schijn daarom (bij voorkeur ‘s avonds) met de zaklamp van je telefoon op het blad. Zowel de bovenkant van het blad als de onderkant, daar vooral rond de nerven om ze zo sneller te kunnen zien. Meestal ontdek je de larven als eerste, de gele beestjes lopen over het blad of nestelen zich bij een plekje waar je ook direct schade op het blad ziet.

De larven zijn makkelijker te zien, omdat ze vaak op een kluitje leven. Ze zijn lichter van kleur en zorgen juist voor die donkere plekken op je blad. Dat is dus de perfecte plek om onder je blad te zoeken met je zaklamp en te kijken of je de larven kunt ontdekken. 

Hoe dat er uit ziet? Dat zie je op de voorbeelden hieronder. De eerste foto is van een ‘normale’ afstand. Het is mijn eigen Monstera Deliciosa (ja, ook ik krijg plagen in huis!). De tweede foto is verder ingezoomd. Je ziet dan nog beter hoe de verschillende larven als een soort hoopje bij elkaar zitten. Ook zie je daar extra goed de schade die ze al aan het blad hebben aangebracht, het blad is bruin waar het groen hoort te zijn. 

tips voor trips bestrijden op kamerplant

Ik begrijp dat je hier van kan schrikken. Als je gaat zoeken op internet of in Facebook groepen, zie ja snel het advies om bij trips je planten maar weg te gooien. Maar weet; ook trips bestrijden lukt je prima door mijn stappenplan te volgen. Het belangrijkste is dat je goed je plant in de gaten blijft houden.

Hoe kun je trips bestrijden?

Voor ik je dit uitleg, vind ik één ding heel belangrijk om te zeggen. Laat je alsjeblieft niet verleiden om gif te kopen en je plant hiermee in te spuiten om trips te bestrijden. Het lijkt een snelle oplossing om van je plaag af te komen, maar het brengt jou, je omgeving en je plant meer schade toe dan je denkt. Ik kies zelf daarom altijd voor de biologische oplossing die goed is voor mens, dier én milieu.

Bij iedere plaag geldt; zet je plant zoveel mogelijk apart van andere planten.

🪴Maak alle planten schoon met water.

Omdat trips vliegen, is het advies om al je planten te behandelen. Maar in ieder geval de plant waar je de schade en de larven op hebt gezien. Het schoonmaken doe je bijvoorbeeld met een emmer water en een doek. Gewoon zo één van de action. Hiermee haal je een groot deel van de tripslarven weg. Zorg ervoor dat je ieder blad goed schoonmaakt, aan de bovenkant van het blad en de onderkant. Vergeet niet om ook de stelen van je plant schoon te maken. Ook daar kunnen de trips larven zich nestelen. Je kunt er ook voor kiezen om je plant onder de douche te zetten, of buiten met de tuinslang af te spoelen. Doe dit laatste alleen in de zomer, anders is het echt te koud voor je plant. Let er daarnaast goed op dat je je plant weer snel naar binnen haalt. Als je je plant buiten laat staan, kan er zo weer een ander beestje op landen, dat wil je natuurlijk niet.

🪴Koop volwassen roofmijten én gele plakkers bij biogroei.nl.

Door gebruik te maken van de producten van Biogroei.nl bestrijd je de plaat op een natuurlijke manier. Roofmijten zijn een ideaal middel om van je trips plaag af te komen. Je kunt om de plaag direct goed aan te pakken kiezen voor Cucumeris Roofmijten. Deze volwassen roofmijten gaan actief op zoek naar de trips larven en zuigen deze leeg. Je strooit de roofmijten gemakkelijk op de bladeren of koop er biobox uitzethuisjes bij, die je in de plant kunt hangen. Daarnaast zijn gele plakkers een must om in je plant te zetten of op te hangen. Deze gele plakkers vangen namelijk de vliegende volwassen trips. Door ze te vangen, voorkom je dat ze nog meer larven kunnen creëren. Heel belangrijk dus als je de plaag goed wil bestrijden. 

Om het je makkelijk te maken, hieronder linkjes naar de producten die ik gebruik.

🪴Laat de plant een week of 3 – 4 met rust.

Je wil namelijk de roofmijten de tijd en ruimte geven om aan de slag te gaan. Dit betekent dat je gedurende een aantal weken je plant niet schoon maakt! Dus geen stof eraf vegen, niet onder de douche, niet besproeien met neemolie of iets anders. Gewoon lekker laten staan en hou alleen je watergift in de gaten :-).

🪴Maak na deze 3 – 4 weken de plant weer helemaal schoon met water en een doekje.

Je herhaalt nu eigenlijk de eerste stap en maakt de plant weer helemaal schoon. Hiermee verwijder je de leeggezogen larven die de roofmijten achter gelaten hebben. Daarnaast is dit een mooi moment om je plant weer lekker te ontstoffen. Twijfel je? Wacht dan een weekje langer, dan weet je zeker dat de roofmijten klaar zijn.

🪴Hang preventieve kweekzakjes uit.

Biogroei.nl verkoopt ook hele fijne kweekzakjes met daarin roofmijten in verschillende levensstadia. Dit betekent dat er volwassen roofmijten inzitten, jong volwassen roofmijten én babyroofmijten. Het zakje is verder gevuld met meelmijten. Dat is het voedsel voor de baby roofmijten. Zodra ze genoeg gegeten hebben en volwassen zijn, zullen ze via het kleine gaatje in het kweekzakje naar buiten komen. Dit betekent dus dat je gedurende een week of 5 steeds een nieuwe aanwas hebt van volwassen roofmijten die op zoek gaan naar trips larven. Dit zorgt ervoor dat ook die laatste paar tripslarven leeggezogen worden. Het is de allerfijnste manier om ervoor te zorgen dat de plaag helemaal opgeruimd is. 

Hieronder zie je een foto van het kweekzakje en de roofmijten die eruit gelopen zijn.

Het is even een klusje, maar je kunt gelukkig de roofmijten het meeste werk laten doen. 

 

Don’t forget!

Vergeet niet al je planten te checken als je één plant hebt met tripsschade, zodat je gelijk alle planten kunt aanpakken die het nodig hebben. Het zou zonde zijn als je moeite hebt gedaan om er bij één plant van af te komen, om ze een paar weken later op een andere plant te zien zitten.

 

Kom je er toch niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met mij op via Instagram, ik help je graag verder! Of kijk verder op de andere pagina’s van mijn blog, wellicht heb je toch geen last van trips maar van rouwvliegen of spint.

Wil je hands on weten hoe het werkt met natuurlijke bestrijders zoals roofmijten? Volg dan een workshop Kamerplanten Verzorging óf meld je nu alvast aan voor mijn 30-daagse Instagram cursus. Ik neem je dan helemaal mee in de wereld van de natuurlijke bestrijders!

Meer leren over het verzorgen van je kamerplanten zonder de deur uit te gaan?

In 30 dagen neem ik jou via Instagram mee in het verzorgen van je kamerplanten. We gaan hier ook heel diep in op het bestrijden van allerlei plagen zonder gif te gebruiken.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close