Trips bestrijden op je kamerplant

Trips op Monstera

Misschien wel één van de meest vervelende plagen die je op je kamerplanten tegen kunt komen; trips!

Maar wat zijn het en hoe kom je er van af? Ik leg het je uit zodat we samen deze trips bestrijden!

Wat zijn trips?

Trips zijn kleine, vaak zwart gekleurde beestjes die zich graag aan de onderkant van je plant nestelen. De volwassen trips zijn vaak zwart en langwerpig. Ze zijn slechts een paar millimeter groot en dat maakt ze soms lastig te ontdekken. De larven zijn vaak wat geel van kleur, die zie je hierboven op de foto. Ook hieronder zie je een foto van een sterk ingezoomd blad, met daarop de larven.

Het lastige aan trips, is dat de volwassen trips kan vliegen. Dit zorgt ervoor dat de plaag zich al snel verspreid door je hele huis. Het is dus zeker een plaag om goed alert op te zijn.

Hoe herken je trips schade?

Het eerste wat opvalt bij schade van trips, is dat het blad verkleurt. Wordt je mooie groene Monstera blad wat bruin, krijgt hij vlekken? Of zie je wat zilverkleurige vlekken op je Calathea?

Check dan de onderkant van je plant om te zien of je de plaag kunt ontdekken. Dit lukt soms niet met het blote oog. Schijn daarom met de zaklamp van je telefoon rond de nerven om ze zo sneller te kunnen zien. De volwassen trips zijn vaak lastig te spotten, die zijn langwerpig en meestal zwart.

De larven zijn makkelijker te zien, omdat ze vaak op een kluitje leven. Ze zijn lichter van kleur en zorgen juist voor die donkere plekken op je blad. Dat is dus de perfecte plek om onder je blad te zoeken met je zaklamp en te kijken of je de larven kunt ontdekken. 

Hoe dat er uit ziet? Dat zie je op de voorbeelden hieronder. De eerste foto is van een ‘normale’ afstand. Het is mijn eigen Monstera Deliciosa (ja, ook ik krijg plagen in huis!). De tweede foto is verder ingezoomd. Je ziet dan nog beter hoe de verschillende larven als een soort hoopje bij elkaar zitten. Ook zie je daar extra goed de schade die ze al aan het blad hebben aangebracht, het blad is bruin waar het groen hoort te zijn. 

tips voor trips bestrijden op kamerplant

Ik begrijp dat je hier van kan schrikken. Maar weet; ook trips bestrijden lukt je prima door mijn stappenplan te volgen!

Hoe kun je trips bestrijden?

Voor ik je dit uitleg, vind ik één ding heel belangrijk om te zeggen. Laat je alsjeblieft niet verleiden om gif te kopen en je plant hiermee in te spuiten om trips te bestrijden. Het lijkt een snelle oplossing om van je plaag af te komen, maar het brengt jou, je omgeving en je plant meer schade toe dan je denkt. Ik kies zelf daarom altijd voor de biologische oplossing die goed is voor mens, dier én milieu.

🪴Maak de plant schoon met water en een doek. Gewoon zo één van de action. Hiermee haal je een groot deel van de tripslarven weg. Wil je dit niet? Dan kun je deze stap zelfs overslaan!

🪴Koop volwassen roofmijten én gele plakkers bij biogroei.nl. De volwassen roofmijten (Cucumeris) gaan actief op zoek naar de larven en zuigen deze leeg. Je strooit ze gemakkelijk op de bladeren of koop er huisjes bij, die je in de plant kunt hangen. De gele plakkers vangen de vliegende volwassen trips, een echte must dus om te gebruiken. 

🪴Laat de plant een week of 3 – 4 met rust, terwijl de roofmijten aan de slag zijn. Maak je plant in de tussentijd dus ook niet schoon, besproei hem niet met pesticiden en voor de zekerheid ook niet met neemolie. Laat hem gewoon lekker voor wat het is (wel water geven he!).

🪴Maak na deze 3 – 4 weken de plant weer helemaal schoon met water en een doekje.

🪴Hang kweekzakjes uit, met daarin roofmijten in verschillende levensstadia. De volwassen roofmijten gaan op zoek naar de laatste larven, die je misschien gemist hebt met schoonmaken en die niet eerder leeggezogen zijn door de volwassen roofmijten. Omdat de roofmijten in verschillende levensstadia in het zakje zitten, duurt het een week of 5 voordat de kleinste roofmijten volwassen zijn. Je bent dus een behoorlijke tijd beschermd!

Valt mee toch? Als je de roofmijten het meeste werk laat doen, ben je écht zo van deze plaag af! In mijn grootste tripsplaag heb ik de plant in eerste instantie niet afgenomen met water, maar er direct roofmijten op gezet. Die hebben het werk voor mij gedaan. Toen ik zeker wist dat de roofmijten klaar waren (en dus overleden), heb ik de plant schoongemaakt met neemolie. Daar gaan de bladeren heerlijk van shinen. Hoe ik dat deed, zie je gemakkelijk in deze reel.

Don’t forget!

Vergeet niet al je planten te checken als je één plant hebt met tripsschade, zodat je gelijk alle planten kunt aanpakken die het nodig hebben. Het zou zonde zijn als je moeite hebt gedaan om er bij één plant van af te komen, om ze een paar weken later op een andere plant te zien zitten.

Kom je er toch niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met mij op via Instagram, ik help je graag verder! Of kijk verder op de andere pagina’s van mijn blog, wellicht heb je toch geen last van trips maar van rouwvliegen of spint.

Wil je hands on weten hoe het werkt met natuurlijke bestrijders zoals roofmijten? Volg dan een workshop Kamerplanten Verzorging óf meld je nu alvast aan voor mijn 30-daagse Instagram cursus. Ik neem je dan helemaal mee in de wereld van de natuurlijke bestrijders!

Vul onderstaande gegevens in
en ik neem contact met je op!

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close