Stekken met Spagnum mos

26 januari 2022

Je hebt het wellicht al veel vaker voorbij zien komen, veel plantfluencers en plantenliefhebbers stekken met Spagnum Mos. Dit middel om te stekken lijkt steeds populairder, maar hoe komt dat nu?

Spagnum mos is een mossoort. Het behoud water maar tegelijkertijd is het lekker luchtig. Dit zorgt ervoor dat de wortels volop ruimte krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen. Ze krijgen dus zowel lucht als water en deze combinatie zorgt ervoor dat ze zich snel en goed kunnen ontwikkelen. Daarnaast houdt Spagnum mos goed water vast, dit betekent dat je dus minder vaak om hoeft te kijken naar hoe het met je stekje gaat. Dit maakt stekken met spagnum mos zo ontzettend fijn.

Idealiter maak je de Spagnum mos nat, vervolgens doe je het in een (dicht) bakje. Je kunt hier heel goed materialen voor hergebruiken. Zo gebruik ik bijvoorbeeld plastic eetbakjes van thuisbestelde maaltijden, maar ook een klein druivenbakje. Zolang het bakje dicht kan en er voldoende ruimte is, kun je het prima gebruiken. Tussentijds check je het mos en als het onvoldoende nat is kun je het simpelweg weer opnieuw natspuiten met je plantenspuit.

Voorbeeld Vlinderstekken Ceropegia Woodii Variegata (Chinees Lantaarnplantje)
Ik heb een prachtig Chinees Lantaarnplantje gekocht bij Sybotanica. Door het verzenden zat er een kleine streng los. Deze was verder nog prima. Ik heb hem direct op nat Spagnum mos gelegd. Dit is een manier van vlinderstekken. In het geval van het Chinees Lantaarnplantje (ook wel String of Hearts genoemd) betekent dit dat de knolletjes nieuwe wortels kunnen maken in het mos. Vervolgens gaat de plant vanaf daar weer verder groeien. Ik heb er nu voor gekozen om de drie blaadjes aan elkaar te laten en plat op het mos te leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om ze los te knippen van elkaar. Het druivenbakje met dit stekje staat nu op de eettafel, ongeveer een meter van de grote openslaande deuren op het westen. Daarmee krijgt hij – ook nu in de winter – voldoende (zon)licht om te groeien.

Ik gebruik de Spagnum Mos van Sybotanica, je vindt hem hier. En als je nu de code ‘PUCKSPLANTEN’ invult, krijg je 10% korting op je aanschaf!

Zodra de eerste wortels zichtbaar zijn, geef ik je een update op dit blog :-).

Ik heb het stekje op 18 januari 2022 op de spagnum mos gelegd, dit is een update van 31 januari. Zie je het eerste kleine worteltje al?

Update 31 januari 2022Wil jij meer tips over je planten? Kijk verder op mijn website of volg mij op Instagram.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close