Misschien heb je ze wel eens eerder gezien, kleine spinnenwebjes op je plant. Je ziet het op de foto hierboven. Als je dit ziet, is er een grote kans dat je last hebt van spint op je kamerplant.
Wat gebeurt er met je kamerplant als er spint op zit?
Spint zijn kleine mijten, niet groter dan een paar millimeter, die zich voeden met het sap van de bladeren van je plant. Als je er last van hebt, zul je zien dat de bladeren langzaam aangetast worden. De spint prikt met zijn mond kleine gaatjes in het blad en zuigt dan het sap er uit. De gaatjes zelf zie je eigenlijk niet, maar de aantasting van het blad wel. In het zonlicht kun je de stipjes zien zitten en naar mate ze langer hun gang kunnen gaan, zullen je bladeren bruin of geel worden. Zonde!
Daarnaast spinnen ze webjes tussen twee blad punten zoals op de foto hierboven. Op zich is dat wel fijn, want daardoor herken je sneller dat je met spint te maken hebt.
Hoe voorkom je spint?
Zoals met de meeste plagen, voorkom je spint vooral door je planten regelmatig schoon te maken. Op die manier veeg je de plaag er al af voordat die echt kan groeien. Een handige tip is om je planten te besproeien en af te nemen met een mengsel van water en neemolie. Ik gebruik daar de neemolie van Botanopia voor. Het fijne aan deze neemolie is dat hij al gemengd is met een emulgator (olie mengt immers niet met water) én dat hij niet stinkt!
Door je planten regelmatig schoon te maken en het stof weg te halen, is de kans dat mijten zich nestelen dus kleiner. Door dit met neemolie te doen zorg je er ook nog eens voor dat je planten heerlijk glanzen!
Een andere mogelijkheid is om preventief roofmijten uit te zetten via zakjes. De Soni-Mite kweekzakjes van Biogroei zijn daarin mijn favoriet. De roofmijten die in zo’n zakje geleverd worden, zijn in verschillende levensfasen. Er zitten dus een aantal volwassen roofmijten in maar ook babyroofmijten die nog niet groot genoeg zijn om op je plant op zoek te gaan naar spintmijten. In het zakje zit ook voedsel voor deze baby mijten. Dat zorgt ervoor dat ze gedurende een aantal weken rustig kunnen groeien om vervolgens – als ze groot genoeg zijn – uit het zakje te klimmen en op je plant aan de slag te gaan. Daarom vind ik deze kweekzakjes ook ideaal. Je beschermt je planten ruim 5 weken tegen spint. Zeker als je een plaag hebt gehad waarvan je denkt dat hij opgelost is, is het slim om deze zakjes nog op te hangen.
Let wel op: Roofmijten en Neemolie gaan (waarschijnlijk) niet samen. De neemolie stoot ook de roofmijten af. Wil je dus liever je planten schoonmaken met neemolie? Dan kun je pas twee weken later roofmijten uitzetten.
Hoe bestrijd je spint op je kamerplant?
Als je dan toch met een plaag te maken hebt, omdat je bijvoorbeeld te druk was om de planten regelmatig schoon te maken (wat mij nogal eens overkomt), is het belangrijk dat je de spint snel aanpakt.
Ik kies er graag voor om dit op een biologische manier te doen en niet direct naar een spuitfles te grijpen met chemicaliën. Mijn eerste keuze is om roofmijten uit te zetten. Ik koop deze bij Biogroei. Ik kies dan meteen voor het Spint bestrijdingspakket wat bestaat uit twee soorten roofmijten.
Je krijgt dan bovenstaande busjes. Ik citeer van de site van Biogroei:
“De Phytoseiulus roofmijt eet twee weken lang enorm veel spint om je aantasting in te dijken. De Californicus roofmijt blijft bij hoge en lage temperaturen en luchtvochtigheid in leven gedurende verschillende weken waardoor deze roofmijt de rest van je spint aantasting zal opruimen.”
Bij mij werkt het ontzettend goed. De kleine roofmijten eten de spintmijten op. Je moet wel even over je ‘angst’ heen om die kleine beestjes rond te zien rennen. Na een week of drie maak ik de bladeren uitgebreid schoon met neemolie en daarna ben ik weer lange tijd van de plaag af. Na het uitzetten zien je planten er even wat rommelig uit, dat komt door het zaagsel en strooisel waar de roofmijten in zitten:
Wel een tip: als je een plant ziet die geïnfecteerd is met spint, zet hem dan apart. Lukt dat niet? Behandel dan ook zeker de omliggende planten preventief met roofmijten en maak ook die planten uitgebreid schoon na een week of drie.
Wil jij meer tips over je planten? Kijk verder op mijn website of volg mij op Instagram. Wil je zelf hand-on meer leren over biologische plaagbestrijding? In mijn workshop Kamerplanten neem ik je uitgebreid mee in deze manier van bestrijding.