Op vakantie met kamerplanten

18 juli 2022
Close up van een Anthurium Clarinervium.

Heb jij je vakantie al gepland? Ga je lekker een paar weken de zon opzoeken? Wat doe je dan met de verzorging van je kamerplanten? Ik hoor regelmatig dat er juist in deze periode kamerplanten sterven, omdat mensen ze bijvoorbeeld in het water laten staan thuis (zodat ze niet uitdrogen). Maar dat is zonde; er sterven meer planten aan te veel water dan aan te weinig water.

Om te voorkomen dat jouw kamerplanten sterven terwijl jij lekker in het zonnetje ligt, heb ik hier een aantal mogelijke oplossingen voor je:

Oplossing 1: Een plantenoppas (YES!)

Dit is mijn eigen favoriet. Ik vraag vaak een buurvrouw of buurmeisje die twee keer per week (afhankelijk van hoe warm het is natuurlijk) bij mij thuis de planten water geeft. En met water geven bedoel ik natuurlijk eerst checken met een watermeter. Ik zet al mijn kamerplanten zoveel mogelijk bij elkaar, zodat het voor de plantenoppas makkelijk te doen is. De planten vinden zo’n uitstapje ook best leuk, het is eigenlijk een logeerpartij voor ze. Dit betekent voor sommige planten wel dat ze iets minder zon krijgen dan ze gewend zijn, maar daar kunnen ze prima tegen. Het belangrijkste is vooral dat ze niet uitdrogen of te veel water krijgen. 

Oplossing 2: Een watersysteem

Je ziet dit steeds vaker. Een watersysteem waarbij je bijvoorbeeld een gebruikte wijnfles vult met water. Vervolgens steek je de ene kant van een katoenen touwtje in de fles, en de andere kant van het touwtje in de potgrond. Langzaam sijpelt het water via het touwtje naar de potgrond. Hierdoor krijgt je plant water. Dit is een goede optie, voor planten die houden van vochtige grond. Je kunt namelijk niet reguleren wanneer het stopt (pas als de wijnfles leeg is). Als je dit systeem wil gaan gebruiken, test het dan eerst goed uit voordat je op vakantie gaat. Neem dit ruim, bijvoorbeeld een maand voordat je op vakantie gaat. Op die manier kun je zien wat het doet met je planten, hoe snel de wijnfles leeg is, hoe nat de aarde wordt en hoeveel planten op één fles aangesloten kunnen worden.

Oplossing 3: Geen water geven

Ik begrijp dat je nu denkt; HUH? Maar ik leg hem aan je uit! Voordat je op vakantie gaat, laat je de planten – voor zover dat kan – zoveel mogelijk uitdrogen. Vervolgens geef je de avond voordat je weggaat alle planten maximaal veel water. Zoveel water als ze aankunnen. Dit is hun voorraad voor de komende 2 weken (doe dit niet als je langer weggaat). Zodra je weer terug bent, check je (na het uitpakken) alle planten en geef je ze weer voldoende water bij.

Ik vind dit zelf een beetje een spannende, omdat niet iedere plant dit aankan. Maar er zijn mensen die hierbij zweren!

Oplossing(?) 4: In een laagje water zetten zodat ze zelf kunnen drinken

Ook deze hoor ik regelmatig voorbij komen. Zelf ben ik er niet echt een voorstander van, maar er zijn wederom mensen die erbij zweren. Je laat een laagje water in je badkuip staan, zet daar al je planten in en ze kunnen zelf het water opnemen in de grond. Het risico hierbij is dat planten te veel water krijgen en dus sterven.

Oplossing 5: Verplaats je planten

Dit doe ik zelf in de studio (waar overigens vervolgens ook een plantenoppas komt). Alle planten die op een zeer zonnige plek staan, verplaats ik naar een plek met schaduw. De raambekleding laten we naar beneden, zodat er wel wat gefilterd licht binnen komt maar geen direct zonlicht. Alle planten staan daardoor dus op een veel schaduwrijkere plek dan normaal. Omdat ze minder zon krijgen, verdampt er minder water. Ze hebben dus minder water nodig. De plantenoppas checkt één keer per week of het goed gaat met ze, en kan op dat moment beslissen om toch de raambekleding iets omhoog te doen, planten te verplaatsen of planten water te geven. Door ze te verplaatsen is de kans klein dat ze water nodig hebben, maar better safe than sorry!

Wat is jouw oplossing om op vakantie met kamerplanten te gaan?

Laat het mij weten via Instagram, ik ben heel benieuwd wat jij doet!

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close