Mijn favoriete plantentools

favoriete plantentools

Er zijn zo onwijs veel handige spullen die het verzorgen van je kamerplanten nét ietsje makkelijker maken. Ik deel hieronder mijn favoriete plantentools én waar je ze kunt kopen. Let op, ik noteer hier alleen producten die ik zelf getest heb én als fijn ervaar. Als dat niet zo is, vermeld ik het er altijd duidelijk bij.

 

Verpotten

 • Plantenmat met gereedschap.
  Voor het indoor verpotten vind ik het heel fijn om een verpotmat te gebruiken. Dit is een groot stuk zeil waar je lekker veel ruimte hebt om je planten te verpotten. Alle oude aarde, dode bladeren en andere spullen laat je simpelweg op de mat vallen. Daarna til je de mat op, je maakt één hoekje open en gooit zo alles in de groene bak.
  Ik kocht de mijne alweer een hele tijd geleden bij Amazon, die is nu niet meer leverbaar. Dus ik heb even gezocht naar alternatieven voor je:

Verpotmat van Botanopia
Afbeelding van Botanopia.nl

 • Plantentape om je planten aan een bamboestok of een mospaal te maken.
  Dit gebruik ik best veel met mijn klimplanten. Het is een groene klittenband met een zachte binnenkant. Ik gebruik het om de planten vast te maken aan een mospaal als er bijvoorbeeld nog geen nieuwe wortel is die zich daaraan vast kan maken. Omdat het klittenband is, kun je dit supergoed blijven hergebruiken. Zodra de plant zich goed aan de mospaal heeft vastgemaakt, haal ik het klittenband weer weg en bewaar ik het voor een volgende plant! Ik kocht de mijne online bij Amazon, maar vond nu een heel fijne versie bij Bol.com én bij Het Plantenpandje in Utrecht.

 • Ompothulpje
  Dit handige ompothulpje heeft een lange en een korte zijde. Dit zorgt ervoor dat er minder snel grond uit je pot valt op het moment dat je aan het verpotten bent. 
  Ik kocht de mijne ooit in een set met een verpotmat, maar je kunt deze ook los kopen.

Stekken
 • Spagnum Mos
  Ik vind Spagnum Mos steeds fijner om in te stekken. Ik koop het online bij Sybotanica. Zij verkopen ook super mooie planten én potgrondmixen. En laat je niet van de leg brengen door de Engelstalige site, het is een superleuk Nederlands bedrijf!
 • Een kleine én een grote schaar
  Ik kocht er twee, bij de Dille & Kamille. Een grotere snoeischaar voor de dikkere stengels en een kleiner schaartje voor de dunne stengels. Beide gebruik ik regelmatig in het stekseizoen om mooie stekjes te knippen.
 • Glazen flesjes
  Om je wortels goed in de gaten te houden zijn glazen flesjes het fijnst voor je stekjes. Ik koop ze graag bij de kringloop of bewaar glazen flesjes die ik in gebruik heb, zoals sapflesjes.

Water geven

 • Glazen plantenspuit
  Ik heb er onlangs vier gekocht bij Groeikruid. Vooral omdat ik er graag één met gewoon water heb en één met een neemolie mix. Nu heb ik natuurlijk plantenspuiten thuis staan én in de studio. Vandaar dat ik er vier heb :-).
 • Een watermeter
  Dit is denk ik mijn nummer één tool die ik mensen aanraad. Koop een watermeter. Het is een simpel ding, die je in de grond van je planten steekt op het moment dat je water geeft. Je leest op het scherm af of de grond ook dieper in de pot al droog genoeg is om je plant echt water te geven. Ik kocht de mijne bij de Eurofleur in Leusden, maar je kunt hem ook prima online kopen. Zoals deze bij Amazon. Ook bij Bol.com zijn ze te koop, maar daar zijn ze een stuk prijziger.
 • Een waterverstuiver
  Ik kocht een setje Mist verstuivers (weer één voor de studio en één voor thuis). Een verstuiver geeft meer een mist af dan een plantenspuit. Je kunt het vergelijken met een luchtbevochtiger, alleen spuit je nu zelf. Als je een aantal keer achter elkaar pompt komt er een steady stream aan waterverstuiving uit!

 • Een luchtbevochtiger
  De Forest Green van Double Down, heb ik al even in huis. Ik merkte dat ik toch toe was aan een luchtbevochtiger met een wat grotere inhoud. Dus heb ik onlangs een grotere gekocht, van Grundig. O wat werkt die fijn zeg! Hij is namelijk ook in te stellen op luchtvochtigheid. Door de ingebouwde hygrometer checkt hij de luchtvochtigheid en als deze op peil is, stopt hij vanzelf. Heel fijn om in huis te hebben. Hij is wel wat groter dan de versie van Double Down, maar werkt voor mij juist heel erg fijn. Ik kocht hem bij Bol.com en heb hieronder even het linkje voor je neergezet.

Bestrijding van plagen
 • Neemolie
  Dat is écht favoriet. Ik heb al verschillende neemolies uitgeprobeerd maar ben het meest enthousiast over die van Botanopia. Het voordeel van deze versie is dat hij direct mixbaar is omdat er al een emulgator in zit. Ook wordt hij daardoor niet hard. Ideaal! Ik spuit het preventief tegen plagen en het zorgt ervoor dat je bladeren prachtig gaan glanzen.
 • Natuurlijke bestrijders
  Nu denk je misschien; wat zeg je? Ik heb het over roofmijten en andere beestjes die voor jou de verkeerde beestjes opeten! De mensen bij Biogrowi weten alles over het natuurlijk bestrijden van verschillende plagen én zijn altijd bereid om je te helpen. Kom je er dus niet helemaal uit met het bestrijden van je plaag? Neem dan gewoon even contact met ze op en ze kijken met je mee!

Wil jij meer tips over je planten? Kijk verder op mijn website of volg mij op Instagram.

 

Indien je producten via bovenstaande links koopt, kan het zijn dat ik hier een kleine vergoeding voor ontvang. De prijs is voor jou niet anders uiteraard!

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close