Makkelijke kamerplanten

24 mei 2022
Verschillende kamerplanten in keuken

Als je net start met je Urban Jungle óf als je graag groen in huis hebt maar niet veel tijd hebt om ze te verzorgen dan ben jij op zoek naar makkelijke kamerplanten.

Je weet wel, van die kamerplanten die bijna niet dood kunnen gaan!

Ik heb ze onderverdeeld in een aantal types, zodat jij kan zien wat er bij je past. 

Makkelijke kamerplanten die weinig water nodig hebben

 • Zamioculcas Zamiifolia
  Deze plant staat met stip op één als er een nummering zou zijn! De plant kan op veel plekken staan, zowel met als zonder direct zonlicht. Omdat deze plant een enorm waterreservoir opbouwt in zijn wortels, heeft hij maar heel weinig gietbeurten nodig. Vergeet je hem in de winter een maandje water te geven? Geen probleem! Deze plant kan daar gemakkelijk tegen!
 • Sanseveria
  Ook de verschillende Sanseveria soorten (ook wel Vrouwentong genoemd), hebben maar weinig water nodig. Je kunt deze in de winter zo 6 tot 8 weken overslaan met water geven. De grond mag helemaal uitdrogen. Ideaal voor die mensen die altijd vergeten water te geven of op een kantoor.
 • Dracaena
  De verschillende Dracaena soorten zijn ook ideale planten als je weinig water geeft. Door de stam waar ze veelal op groeien, slaan ze water op en hoef je ze dus maar weinig water te geven. In de winter kun je ze makkelijk een week of 6 geen water geven zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Hangen de bladeren slap? Dan heb je waarschijnlijk te veel water gegeven. Wacht dan een tijdje tot de plant weer bijgetrokken is!
 • Yucca
  Ook de Yucca (ook wel palmlelie) is een gemakkelijke plant die weinig water behoeft. Ook deze plant gebruikt zijn stam om water op te slaan en heeft dus niet veel gietbeurten nodig om toch een prachtige plant te zijn.
 • Pachira Aquatica
  De Pachira Aquatica (geldboom) is mijn persoonlijke favoriet. Ik heb er één die klein begon en een dikke stam heeft. Vaak zie je ze ook groter met meerdere – in elkaar gevlochten – stammen. Die vind ik ook super mooi maar wat spannender. De stammen kunnen elkaar verdrukken. De Pachira Aquatica slaat wederom water op in zijn stam en heeft dus weinig gietbeurten nodig. Hij is mijn favoriet in dit lijstje vanwege de mooie fragiel ogende bladeren die hij maakt.

Wil je gelijk makkelijke planten shoppen? 123planten.nl heeft een gemakkelijk overzicht! Dit is niet gesponsord maar leek mij wel heel praktisch voor jou.

Kamerplanten voor in de schaduw

Heb je weinig direct zonlicht in je kamer? Dan ben je vooral op zoek naar planten die het ook zonder die directe zonnestralen goed groeien. 

Een aantal makkelijke kamerplanten staan al in het lijstje hierboven, die noem ik alleen bij naam!

 • Dracaena
 • Sanseveria
 • Philodendron
  Dit is een gemakkelijke plant omdat hij heerlijk in de schaduw kan staan. Een paar zonnestralen aan het begin of aan het einde van de dag kan hij zeker waarderen, maar meer ook niet. Qua water hou je hem lekker in de gaten, geef hem niet te vaak water maar hij mag ook niet helemaal uitdrogen. Een regelmatige gietbeurt waarbij je goed de grond checkt is ideaal voor deze mooie planten!
 • Cactus
  Je zou denken dat cactussen altijd graag in de volle zon staan, maar dat is niet zo! Ook in de natuur zie je dat sommige cactussen het fijn vinden om in de schaduw te leven. Het zijn vaak de kleinere cactussen die onder grotere planten leven. 
 • Spathipyllum
  De Spatiphyllum is in Nederland vooral bekend als de Lepelplant. Een waanzinnig makkelijke plant die regelmatig water nodig heeft. Vergeet je hem even? Dan hangt hij zijn bladeren dramatisch slap, maar met een goede gietbeurt is hij er zo weer bovenop! Qua standplaats kan hij goed op een plek staan met weinig directe zon. Ideaal dus voor de startende plantenpapa’s en plantenmama’s.

Ook voor de schaduwliefhebbers heeft 123planten.nl een handig koopoverzicht. Wederom; dit is niet gesponsord maar ik maak het je graag gemakkelijk! 

Wil jij de overstap maken van makkelijke planten naar iets lastigere planten? Maar ben je bang dat je ze dood laat gaan? Doe dan eens mee met één van mijn workshops. Je vindt alle informatie hier.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close