Je kamerplanten water geven

17 januari 2022

Gaan jouw planten regelmatig dood? Of zie je vaak gele bladeren aan je plant? Dan heb ik misschien wel de ultieme tip voor jou!

Er gaan namelijk meer planten dood aan een teveel aan water dan aan een tekort aan water. Het is daarom belangrijk dat je goed checkt of je plant wel echt water nodig heeft.

Je kunt dit op verschillende manieren doen. Ik leg het je hieronder uit:

1. Steek je vinger diep! in de pot

Vaak zie je dat de bovenkant van de aarde droog is, hier valt de zon op en deze laag is blootgesteld aan lucht. Hierdoor droogt de bovenkant sneller uit. Als je alleen de bovenkant bekijkt, heb je geen goed beeld van hoe nat of droog de rest van de aarde is. Steek dus je vinger minimaal één kootje diep in de aarde om te testen of de grond écht nat is.

2. Gebruik een saté stokje

Door een saté stokje in de aarde te steken kun je ook zien of de aarde dieper in de pot nog nat is. Kleeft er aarde aan het saté stokje? Dan is de aarde nog nat en hoeft je plant – waarschijnlijk – geen water.

3. Gebruik een watermeter

Zoals je in mijn gratis e-book kunt lezen, ben ik ontzettend fan van het gebruik van een watermeter. Je koopt hem online voor nog geen € 10,-, bijvoorbeeld bij de Intratuin.

Maar hoe werkt zo’n watermeter nu?
Een watermeter is maar een simpel ding. Je steekt het onderste deel in de aarde en vervolgens lees je op de teller uit hoe nat de aarde is. De teller loopt van 0 tot 10. Bij 10 is de aarde dus volop nat, bij 0 is de aarde kurkdroog. Het voordeel van een watermeter zit hem vooral in het feit dat hij de aarde dieper meet dan dat je zelf kunt zien. Nog een voordeel van een watermeter? Je krijgt er geen vieze handen van!

En waarom is het dan zo belangrijk om niet te veel water te geven? Bij te veel water, wat niet weg kan uit de pot, zullen de wortels van je plant gaan rotten. Rottende wortels zorgen ervoor dat je plant zal sterven. Ben je er op tijd bij? Dan kun je de rotte wortels wegknippen en de gezonde wortels behouden.

Wil jij meer tips over je planten? Kijk verder op mijn website of volg mij op Instagram.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close