Je kamerplanten in de herfst

10 oktober 2022
Close up van kamerplant in herfst

Buiten vallen de bladeren van de bomen. De herfst is gestart en dat merk je direct als je door het bos loopt. Maar ook binnen kun je het snel merken. Je planten krijgen minder uren (zon)licht op een dag en hebben minder water nodig. Maar hoe zorg je nu het beste voor je kamerplanten in de herfst? Ik geef je wat tips!

Tip 1: Schakel het water geven terug

In de herfst hebben je kamerplanten minder water nodig. Ik leg je graag uit waarom dat is. 

Het water wat jij aan je kamerplanten geeft, wordt op twee manieren gebruikt. De wortels nemen het water op om zo je kamerplant gezond te houden. Daarnaast verdampt er water door de zon en de warmte. In de herfst is er minder (zon)licht en is het minder warm, ondanks dat je de verwarming misschien aan hebt staan. Hierdoor verdampt er minder water. De potgrond blijft dus langer nat. Ook de wortels van je kamerplant neemt minder water op. In de herfst (en in de winter natuurlijk) groeien je kamerplanten minder hard. Ze missen het licht, de zon en de warmte om optimaal te kunnen groeien. Omdat ze minder groeien, hebben ze ook minder voedingsbronnen nodig en dus minder licht.

Check je planten dus goed voordat je water geeft. Doe je dit met je vinger? Steek dan je vingerkootje minimaal 2 kootjes diep in de grond. Of handiger; gebruik een watermeter. Die steek je gemakkelijk in de grond van je kamerplant en leest voor jou af hoe vochtig de grond is bij de wortels.

Watermeter in een kamerplant om te zien of de plant water nodig heeft.

Een watermeter helpt jou om je kamerplanten op het juiste moment water te geven.

Echt dé ultieme tool om je kamerplanten nooit meer te veel water te geven.

Tip 2: Verplaats je kamerplant naar een zonnigere plek

Heb jij je kamerplanten in het oostenraam staan zodat ze niet te veel direct zonlicht krijgen? Dan krijgen ze in de herfst misschien wel te weinig (zon)licht. Je kunt dit oplossen door je kamerplant tijdelijk een nieuw plekje te geven. Verplaats je planten bijvoorbeeld naar een westen of zelfs een zuidelijk raam. Daar krijgen ze iets meer zon en licht en blijven ze mooier tijdens de wintermaanden. Het kan zomaar zijn, dat je kamerplant daardoor wel lekker door blijft groeien tijdens de donkerdere maanden. Hou die groei goed in de gaten, zodat het niet te ielig wordt en je kamerplant mooi blijft. 

Tip 3: Check extra goed op plagen

Juist omdat de potgrond nu langer nat blijft, is het verstandig om goed te blijven checken op plagen. Zeker rouwvliegen houden van een vochtige potgrond. Er is dus grote kans dat je tijdelijk meer last hebt van een plaag zoals rouwvliegen. Wil je weten hoe ik omga met rouwvliegen? Lees dan het artikel wat ik erover schreef door hier te klikken. Ook staat het begin van de herfst erom bekend dat trips extra actief kunnen zijn. Deze plaag is extra vervelend omdat de volwassen trips vliegen en ze zich dus snel over al je planten verspreiden. Natuurlijk is ook deze plaag op een natuurlijke manier aan te pakken. Hoe ik dit doe, lees je door op deze link te klikken.

Twijfel je of je een plaag op je plant hebt en zie je overdag niets? Schijn dan ‘s avonds, als het wat donkerder is, met de zaklamp van je telefoon op het blad. Zowel aan de boven- als de onderkant van het blad. Je ziet dan eerder of er kleine beestjes op je kamerplant rondlopen. Als dat zo is; zoek dan goed uit welke plaag het is en pak het snel aan.

Maar de belangrijkste tip? Blijf je kamerplanten lekker veel liefde geven! Hou ze in de gaten, maak ze schoon en klets lekker tegen ze aan. Doen ze het goed op!!

Heb je nog vragen over je kamerplanten? Je mag mij altijd een DM sturen via Instagram (@pucksplanten). Ga jij in de herfst juist op vakantie? Check dan even mijn tips voor je kamerplanten tijdens jouw vakantie.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close