Wat doet een hygrometer?

Hygrometer tussen planten

Heb jij al een flink aantal planten in je Urban Jungle staan en wil je meer weten over de omstandigheden in de kamer waar ze staan? Dan is een hygrometer misschien wel de tool die je zoekt. Ben je er nog niet mee bekend? Ik vertel je graag over mijn ervaringen!

Wat is een hygrometer?

Een hygrometer is steeds vaker een digitaal apparaatje die in je kamer de temperatuur en de luchtvochtigheid meet. Deze twee dingen zijn voor planten belangrijk. Is het te koud of is er te weinig luchtvochtigheid? Dan zullen je planten niet optimaal groeien.

Kou zorgt ervoor dat de plant in winterstand gaat, dit bevorderd de groei dus niet. Je ziet dit in de natuur ook goed terug, in de herfst/winter – als de temperatuur daalt – stopt de groei van veel planten. In de lente komen ze weer op. 

Luchtvochtigheid is een leuk woord, het gaat hierbij vooral om hoeveel vocht (dus hoe nat) de lucht is die je inademt. Tijdens het fotosynthese proces openen planten de kleine poriën in hun bladeren en verliezen zo een klein beetje vocht. Vul je dit niet aan doordat er een lage luchtvochtigheid in je huis is? Dan zul je zien dat je plant droge punten of uitgedroogde bladeren krijgt. Dit kun je bij dat specifieke blad niet terugdraaien. Door de luchtvochtigheid te verhogen kun je er wél voor zorgen dat dit niet bij andere bladeren gebeurt. 

Zeker in de winter, als de dagen korter zijn, de temperaturen dalen en de verwarming aan staat kan de luchtvochtigheid in je huis dalen. Je merkt dit vaak zelf ook, je huid is bijvoorbeeld droger en je hebt vaker de behoefte om je in te smeren met body lotion. Om goed in de gaten te houden hoe de luchtvochtigheid in je huis is, kun je een hygrometer neerzetten.

Dit kleine slimme apparaatje heeft een sensor die de luchtvochtigheid en de temperatuur toont. Op diegene die ik gebruik zie je de actuele temperatuur en luchtvochtigheid maar ook in welke reikwijdte. Zo zie je dus de maximale en de minimale temperatuur van de afgelopen periode. Net als voor de luchtvochtigheid.

Is je luchtvochtigheid te laag? Dan kun je je planten besproeien of benevelen. Ook kun je een luchtbevochtiger neerzetten of bijvoorbeeld bakjes water aan je verwarming hangen. Zelf ben ik fan van een mist verstuiver die vaak ook door kappers gebruikt worden. Door meerdere keren te pompen komt er een hele steady flow mist uit. Dit spray je gemakkelijk over je planten. Let er wel goed op dat je dit niet doet als de zon nog op de bladeren valt of gaat vallen. Dan kun je de plant beschadigen (er ontstaan brandplekjes).

Ik gebruik zelf de hygrometer van LifeWise die ik kocht bij Bol.com. Je vindt hem via de knop hieronder. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close