Bouw je terrarium met mij

glazen planten terrarium

Vind jij het fijn om veel groen in huis te hebben maar heb je niet altijd tijd om er goed voor te zorgen? Of heb je bijvoorbeeld kleine kinderen of huisdieren waardoor je het lastig vindt om planten in huis te houden? Denk dan eens aan een glazen planten terrarium! Dit is een ideale manier om planten in huis te hebben waar je niet heel veel voor hoeft te doen. Daarnaast is het een ideale manier om planten neer te zetten op een plek waar weinig direct zonlicht komt. Bijvoorbeeld midden in de kamer, waar net geen zon valt van de ramen voor én achter. Op dat soort plekken staat een glazen planten terrarium perfect!

Wat heb je nodig voor een terrarium?

 • Een (grote) glazen pot. Ik gebruik een Mason Jar die ik nog had staan.
 • Hydrokorrels
 • Spagnum Mos
 • Potgrond
 • Actieve Kool
 • Een plantje, ik koos een Alocasia Dragon Scale
 • Mos & stenen of hout om het aan te kleden

Ik kocht een kant en klare set voor mijn terrarium bij Sybotanica, mijn plantje komt bij Wonderwoud vandaan.

Kies bij voorkeur voor een plant die houdt van veel luchtvochtigheid en die het goed doet zonder te veel direct zonlicht. Direct zonlicht kan je plant namelijk verbranden omdat hij in glas staat. Goede opties zijn Alocasia’s & Calathea’s.

Hoe bouw je een glazen planten terrarium?

 1. Zorg dat je glazen pot goed schoon is.
 2. Bedenk de onderste laag van de pot met hydrokorrels. Maak deze van te voren goed schoon door ze even te weken in water.
 3. Maak het spagnum mos licht nat. Bedenk de hydrokorrels met dit spagnum mos. Het mos zorgt ervoor dat er voldoende luchtvochtigheid in het terrarium blijft.
 4. Voeg de actieve kool toe. Deze actieve kool zorgt ervoor dat er geen schimmel ontstaat en dat vervuiling in het ecosysteem verdwijnt.
 5. Vervolgens voeg je de natgemaakte potgrond toe. In de kant en klare set van Sybotanica zit aangepaste grond. Dit bestaat uit Kokosvezel, Kokosschil, Spagnum mos en actieve kool. Dit is een mooie luchtige mix die ideaal is om je plantje in te laten wortelen. Je kunt eventueel zelfs springstaartjes (beestjes) toevoegen om je terrarium nog iets gezonder te houden. Die vinden deze samenstelling qua grond ook heel erg fijn.
 6. Haal de aarde van je plantje af, maak de wortels zo schoon als mogelijk is. Vervolgens zet je hem met deze schoongemaakte wortels in de potgrond. Je kunt een beetje proberen hoe je mooi vindt dat hij staat. Let er goed op dat als je strak je pot dicht doet, hij ook – als het goed is – lange tijd dicht blijft! Dus neem nu rustig de tijd om de plant zo te positioneren als je het mooi vindt én dat hij nog genoeg ruimte heeft om door te groeien.
 7. Nu kun je de pot aankleden door er wat platte mos in te leggen, dit is levend mos die ook door zal groeien in je terrarium. Daarnaast kun je er nog takken of stenen inleggen.
 8. Draai de pot dicht en zet hem op het plekje die je in gedachten had!
Hieronder zie je per stap het verloop in de glazen planten terrarium die ik onlangs gemaakt heb.

Het is natuurlijk – afhankelijk van de grootte van je pot – ook mogelijk om meerdere planten in je terrarium te zetten. Ook is het mogelijk om hem niet dicht te doen maar open te houden. Let er dan echter wel op dat je nog steeds moet checken of de grond voldoende vochtig is voor de plant die je er in hebt staan. 

Wist je trouwens dat Spagnum mos ook ideaal is om te stekken? Ik schreef er eerder een blogpost over, die kun je hier vinden.

Vind je het leuk om meer tips te lezen? Volg mij dan op Instagram!

Vul onderstaande gegevens in
en ik neem contact met je op!

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close